Hegyi túrák

A Medvesaljára látogató kezdő túrázónak két könnyű, testben és lélekben felüdülést nyújtó séta ajánlható Ceredről:
Az egyik az országhatár és a település között meghúzódó Mise-hegyre vezet, amely valójában csak kisebb dombocska. Csodás panorámája tárul elénk a falunak és a szomszédos, szlovák falvaknak.
A másik séta a Vinc-várra (térképen Látó-hegy) vezet. Nevével ellentétben vár itt sohasem állt, de a falu legmagasabb pontja. Szemet gyönyörködtető látvány a környék dimbes-dombos tája, a Mátra vonulata. Tiszta időben Szlovákia magasabb hegyei is jól láthatók.
A környéken jelzett turistautak sajnos nincsenek. Az ide érkező turisták eligazodását megkönnyítik a faluközpontjában elhelyezett térképek, melyen megjelölték azokat a kivezető utakat, melyek csatlakoznak az országos turistautakhoz.

Gyakorlottabb túrázóknak ajánlott kirándulások:
Nagy-kő (519 m)
Szilaspogonyból jelzett turistaút vezet a Bárna határában lévő bazaltcsúcshoz. A kőbányászattól még időben megóvott szikla ma védett terület. Nagy-kőről jól láthatók a Bükk, a Mátra és a Magas-Tátra csúcsai is.
Kis-kő
Nagy-kőtől a jelzett úton továbbhaladva juthatunk el a kisebb bazaltkúphoz. Érdekessége a szikla belsejében lévő vulkáni buborék barlang, melybe mesterséges járaton be is juthatunk.
Szilvás-kő (625 m)
A Medves körüli vulkánosság egyik bazaltsapkás tanúhegye. Csúcsáról szép kilátás nyílik a környékre. A hegy oldalának egykori kőbányáiban érdekes formájú és elrendeződésű bazaltoszlopokat, és 35-40 m magas védett bazaltömlést tanulmányozhatunk. Nyergéből pár perces sétával a Kis-Szilvás-kő érhető el érdekes barlangjaival, hasadékaival.
Közvetlen mellette található a kivilágított sípálya, mely a téli sportokat kedvelők számára nyújt síelési lehetőséget.
Az erdőkben gazdag területek csodálatos környezetben, sétálással, gombázással és erdei piknikezéssel eltöltött kellemes időtöltést kínálnak a látogatók részére.

Ha kíváncsi környezetünkre, ne habozzon, látogasson el hozzánk és túrázzon erdeinkben és falvaink környékén. Meglátja, ha eltölt egy napot vidékünkön, elmondhatja ismerőseinek: ?a csend, a nyugalom hegyei között, az éltető tiszta levegő völgyében jártam.?

Autóval

Aki autóval kirándulna, annak néhány távolabbi, közúton könnyen elérhető úti cél is ajánlható:
Aggtelek - cseppkőbarlang
Bükkszék - gyógy- és strandfürdő
Eger - egri vár, Bazilika, gyógy- és standfürdő
Hollókő - világörökség: Ófalu, hollókői vár
Ipolytarnóc - ősleletek, geológiai tanösvény
Kazár - női népviselet, tájház és helytörténeti gyűjtemény
Mátraverebély - Szentkút, búcsújáró hely
Parád - Kocsimúzeum, Cifra istálló
Pétervására - Keglevich-kastély
Rónafalu - Szilváskő: bazaltömlés, sípályák
Salgóbánya felé - Salgóvára, Boszorkánykő: geológiai tanösvény, eresztvényi sípálya
Salgótarján - Bányamúzeum, Üveggyár, strandfürdő, csónakázó tó, "Bagolykő vára"
Sirok - várrom
Somoskőújfalu - határátkelőhely Szlovákiába, somoskői vár, Petőfi ház

© 2024 Medvesaljai Kistérségért Egyesület